18.8.2022
Kategorie: Ze světa

Ukrajinská jaderná elektrárna: Střílí Rusové sami na sebe?

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Chce se dodat – že by taková kolektivní ruská ruleta? Autor Tobias Riegel píše v komentáři na webu NachDenkSeiten:

„Říká se, že obě strany si navzájem vyčítají ostřelování největší jaderné elektrárny v Evropě. Ale která prezentace je důvěryhodnější? Zkratkovité zpravodajství o událostech kolem jaderné elektrárny Záporoží na Ukrajině je zatím posledním „dosažením dna“ v mediálním prostředí.

Události kolem jaderné elektrárny Záporoží na jihu Ukrajiny jsou bezesporu vysoce nebezpečné. Opakované ostřelování elektrárny, ze kterého se Moskva a Kyjev navzájem obviňují, může odstartovat jadernou katastrofu zasahující celou Evropu.
Podle zpráv médií ruští vojáci ovládají JE Záporoží od prvních dnů ruské invaze. To znamená: Podle logiky ukrajinské válečné propagandy ruské jednotky střílí samy na sebe, pokud útočí na jadernou elektrárnu.

Nemělo by být překvapením, že Kyjev používá strategii protiobvinění. Přijetí této verze některými velkými médii, které lze pozorovat, je však sporné. Ve většině aktuálních zpráv se lze setkat s oslabenou verzí, podle níž se z útoků „obě strany navzájem obviňují“. Často se neuvádí váha, podle které by se dalo usuzovat, z které strany jsou obvinění věrohodnější a z jakých důvodů.

Výsledkem je rozsáhlá „rovnost“ argumentů, údajný „informační pat“, který nelze změnit. Důsledkem toho je zase hrubé zkreslení předpokládané situace.

Kromě toho metoda drzého protiobvinění – a neschopnost mnoha médií proti němu zasáhnout – nabízí západním válečným aktérům možnost postavit Rusko na morální lavici obžalovaných, ačkoli se má za to, že útoky na jadernou elektrárnu pocházejí z ukrajinské strany: alespoň dokud se neobjeví nové informace, je tento výklad mnohem zjevnější. Ale je třeba také zdůraznit, že bez ruské invaze by situace kolem jaderné elektrárny neexistovala, alespoň ne v této podobě.

Ruská akce pod falešnou vlajkou?

Ruskou akci pod falešnou vlajkou v souvislosti s jadernou elektrárnou, například za účelem označení ukrajinské strany za teroristickou, nelze v zásadě vyloučit – ale vzhledem k indiciím, historii a výchozí situaci, o níž bude řeč níže, toto není v žádném případě zřejmé. Lze tedy skutečně vyloučit (dokud se neobjeví nové informace), že by ukrajinská armáda pomocí vyprovokované jaderné hrozby chtěla získat další vojenskou podporu ze Západu? Koneckonců, útok na jadernou elektrárnu, úspěšně „přišitý“ ruské armádě, by se dal dobře vykreslit jako překročení červené linie.

Ale ani pádné důkazy nejsou v žádném případě důkazem, že útoky jsou ukrajinské. Ve skutečnosti, dokud nebudou incidenty skutečně objasněny třetími stranami, neměly by existovat žádné předsudky proti žádné straně. Pokud bychom se ale chtěli stát předběžně žalobcem, pak by dostupné informace mohly a (a měly) posunout těžiště vyšetřování (prozatím) směrem k Ukrajině. Někdo opakovaně a úmyslně střílel na jaderné zařízení. Podezření by zde bylo „jaderný terorismus“.

Paralely k Dúmě a „útoku jedovatým plynem“

Události kolem jaderné elektrárny a mediální zpracování připomínají „útok jedovatým plynem“ v syrské Dúmě v roce 2018, který prý syrská vláda provedla „proti vlastnímu lidu“. Tento útok byl v té době používán k ospravedlnění vojenských úderů USA, i když existovaly a stále existují značné pochybnosti o pravosti západního popisu událostí.

Další paralelou mezi Dúmou a ukrajinskou jadernou elektrárnou je, že syrská ani ruská strana neměly žádnou viditelnou výhodu z hrozných činů, z nichž byly obviněny: ne vojensky a rozhodně ne morálně – naopak, obě akce by byly iracionální, protože daly druhé straně přihrávku k zásahům, aniž by se to údajným pachatelům jakkoli vyplatilo.

Ukrajina potvrdila dřívější ostřelování jaderné elektrárny

S indiciemi a otázkou „Komu to prospívá?“ se však v dnešní době v některých redakcích moc nepočítá. „Spiegel“ je zde považován za příklad pro řadu dalších médií a článků. Časopis uvádí příklad současné „bilance“:

„Dělostřelecké granáty v neděli opět dopadly na ukrajinské město Energodar poblíž Ruskem okupované jaderné elektrárny Záporoží. Rusko a Ukrajina se navzájem obviňují z ostřelování.”

Při hodnocení současné situace je důležité poznamenat, že Kyjev se útokům na areál JE zásadně nevyhýbá. Ukrajina již takové útoky provedla a přiznala, jak uvedl v červenci „Spiegel“:

„Kyjev potvrzuje použití ‚Kamikadze dronů‘ v jaderné elektrárně Energodar

Podle ukrajinské tajné služby byla při útoku dronu zničena ruská protivzdušná obrana a vícenásobný raketomet.
Současné zprávy však zůstávají z velké části nedotčeny touto historií ukrajinských útoků na areál jaderné elektrárny, například když je starosta Energodaru citován ve „Spiegelu“:

„Riziko jaderné katastrofy ‚roste každým dnem‘, řekl Dmytro Orlov agentuře AFP v nedělním telefonátu. Ruská armáda střílela na „infrastrukturu, která zajišťuje bezpečný provoz elektrárny“.

Západní státy proti průzkumu reality

Časopis Spiegel bere tento zdroj za svůj a v další větě jej razí jako zjevně nestrannou a dobře podloženou motivaci k odsouzení Ruska. “Proto” nyní 42 států požaduje okamžité stažení ruských jednotek, píše “Spiegel”.

Tato deklarace některých států má ve skutečnosti zabránit jakémukoli pokroku ve věci a jakémukoli vážnému objasnění ze strany třetích stran prostřednictvím ultimátních požadavků: Podle médií musí být kontrola nad jadernou elektrárnou „předána oprávněným ukrajinským úřadům“. Teprve poté mohou odborníci z mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) vykonávat svou povinnost dohledu nad prací Ukrajinců. Rusko se musí „zcela stáhnout z Ukrajiny“ a ukončit „nevyprovokovanou nebo oprávněnou agresivní válku“ proti sousední zemi. Destruktivní dokument podepsala mimo jiné EU jménem všech členů a dále USA, Velká Británie, Norsko, Austrálie, Japonsko a Nový Zéland. Můžete si spočítat, kolik zemí na světě dokument nepodepsalo.

Ukrajina blokuje inspekci MAAE

Ukrajina dlouhodobě využívá strategii prevence prostřednictvím nereálných požadavků v souvislosti s jadernou elektrárnou, například k znemožnění kontrol. Média informovala již v červnu:

„Ukrajina odmítá jakoukoli inspekci jaderné elektrárny Záporoží ze strany šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), dokud bude jaderné zařízení obsazeno ruskými vojáky. Ukrajinský úřad pro atomovou energii Energoatom v úterý zdůraznil, že nedal povolení šéfovi MAAE Rafaelu Grossimu k návštěvě areálu jaderné elektrárny. Jakákoli další Grossiho prohlášení jsou „lži“.

Ukrajina „Grossiho na návštěvu záporožské elektrárny nepozvala a v minulosti mu v takové návštěvě zabránila,“ napsal Energoatom. „Návštěva elektrárny bude možná pouze tehdy, když Ukrajina opět převezme kontrolu nad elektrárnou (sic!)“
Na druhou stranu Rusko podle médií ujistilo, že do okupované ukrajinské jaderné elektrárny Záporoží budou mít přístup mezinárodní jaderní experti. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Nebenzja navrhl inspekci koncem tohoto měsíce na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN. Odmítl však, že by Rusko jako podmínku stáhlo své jednotky z místa.

Existuje tedy strana, která chce inspekcím zabránit, a strana, která je chce povolit (za jejich podmínek). “Spiegel” také zobrazuje tuto nerovnováhu jako nějak vyváženou:

“OSN, Rusko a Ukrajina se dosud nebyly schopny dohodnout na způsobech kontroly jaderné elektrárny experty z MAAE.”
Jaderná elektrárna jako „ochranný štít“?

Události dodávají další zvrat zprávami ze západní strany, že Rusko použije jadernou elektrárnu jako „ochranný štít“, tedy záměrně tam umístí zbraně atd., jak uvádí „Tagesschau“:

“Ukrajina opakovaně prohlásila, že ruské síly používají jadernou elektrárnu jako štít při ostřelování měst na Dněpru, dobře vědí, že ukrajinská armáda nebude střílet zpět ze strachu z jaderné havárie.”
Ale co když ukrajinská armáda přeci jen střelbu vrátí – i když je přesvědčena, že jedná oprávněně? A co když to přivodí superhavárii? Ukrajinská vláda nedávno přiživila toto podezření, když prezident Zelenskij ve videoposelství řekl:
“Každý ruský voják, který buď střílí na elektrárnu, nebo střílí pod krytem elektrárny, musí pochopit, že se stává speciálním cílem pro naši rozvědku a armádu.”

Pokud by ruská armáda použila jadernou elektrárnu jako štít, byl by to zločin. Pro upřesnění, kdo v současné době v jaderné elektrárně střílí, je ale Zelenského vyjádření zajímavé, protože nepřímo, možná nechtěně, ospravedlňuje útoky na areál jaderné elektrárny.”

 

Ivan David

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 4,57 out of 5)
Loading...
30 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)