30.7.2022
Kategorie: Ze světa

Vlaštovky, co jaro nedělají

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Přátelé, dnes je sobota a to se vždycky snažím sám pro sebe bilancovat uplynulý týden a zamýšlím se nad zásadním textem na pondělí. Tento článek píšu zpravidla o den dříve, tedy v pátek. Nicméně v tomto týdnu se vynořilo několik vlaštovek, které zřejmě jaro nedělají, ale posunuly moje vnímání ukrajinského konfliktu směrem k jeho ukončení. Ne, není za tím nic konkrétního, je to jako když jdete po ulici a začnou smrdět kanály. Nezměnila se teplota, nezměnil se vítr, ale změnil se tlak. Nic ještě není vidět, ale prostě cítíte tu změnu. Někdy to za chvíli zmizí, někdy to značí skutečnou změnu. Dnes bych se z těchto pocitů chtěl vypsat.

Začnu Gerhardem Šrédrem. Ten byl v Moskvě, údajně na dovolené. Jasně, Moskva je v současné době velmi lákává destinace. Vlastně si ani nedovedu představit, že to normálně jde. Zkuste si představit, že do Moskvy na dovolenou jede třeba Václav Klaus. Nebo Vladimír Špidla. Toho řevu, těch trestních oznámení a vyšetřování… Když se to tak vezme, tak jet do Ruska obnáší u nás zhruba totéž, jako kdysi vycestovat do Západního Německa.

Ale Šrédr tam jel. Pobyl tam dva dny, to zrovna Gazprom vymontoval další turbínu z Nordstrýmu, který teď jede na 20% kapacity… ale ve stejnou dobu stoupla doprava plynu přes Ukrajinu. Jako by se Němec a Rus na něčem domluvili. Samozřejmě to není závazné, žádná smlouva se nepodepsala, ale zřejmě tam Šrédr má nějaké kamarády a jejich prostřednictvím zřejmě Putinovi něco slíbil a Putin kývnul, že se to tedy vyzkouší.

Když už jsme u toho plynu – všimněte si, že ho Rusko do EU pouští přesně tolik, aby stačilo kdykoliv zavřít kohoutky a Evropa bude od dalšího dne v prdeli. Ovšem na běžný provoz ho pouští dost. Všem nám fungují sporáky i kotle, jen je to kapánek drahé. Ale to si zařídili burziáni že? Je to zvláštní, místo aby Putin poslal Evropu do doby kamenné a obsadil si na Ukrajině, co bude chtít, skoro to vypadá, že nechce Evropu zničit, jen ji tak nějak vymanit z emerického vlivu. Putin EU neničí, on jí jen nepomáhá.

Na jedné straně mají Ukrajinci henty HIMARSy, na druhé straně to Rusko nijak nepohnulo k tomu, aby Evropu energeticky zničilo. I když to mohou velmi snadno udělat. A že to mohou udělat už všichni víme, protože Jeník Lipavský je jen debil a nikoliv ministr. Dokonce i pražští líbodémo už vědí, že bez ruského plynu jsme v háji. Jen si myslí, že jich se to nedotkne a zasáhne to jen ty godhajožrouty z vesnice, na které musí být přísnost.

Další vlaštovkou je žádost Anthony Blinkena o rozhovor s Lavrovem. Jako by u Bidena někdo konečně spočítal, jak je to s tou výzbrojí a penězi pro Ukrajinu, jako by to někdo změřil, zvážil a shledal, že to prostě nevyjde. Podle mě už dneska stála Ukrajina USA víc, než Afghanistán. Jen se to neříká. Jako by tam někdo zjistil, že válka je prohraná.

A jako by Lavrov zjistil, že válka je vyhraná. Prý si na Američany někdy udělá čas. Ale dnes to nebude… Asi nechá Blinkenovi ještě nějaký ten den, aby si ještě zaktualizoval tabulky s výpočty a zjistil, že je to ještě horší, než si myslel.

Dohoda o vývozu obilí také funguje. Přesně jak jsem předpokládal. Obilí se nakládat bude, Ukrajina toho moc nevyveze, protože kličkovat mezi minami stojí fůru času, ale zato Rusko vyváží co to jen dá. Ceny pšenice teď víceméně stagnují a kolísají sem tam. Pokud ale Rusko bude vyvážet, tak už nijak zásadně nestoupnou. Když Rusové v Oděse sestřelili Ukrajině tu loď plnou válečného mteriálu, tak se sice mééédia mohla zbláznit, ale OSN hned řekli, že Rusko za to nemůže… Uplynulo pár dní a je ticho po pěšině.

Dál jen zkratkovitě:

Ukrajina včera snížila trest jednomu z ruských vojáků.

Zelenský se zbavuje svých nejvěrnějších, včetně oligarchy Kolomojského, kterého já považuju za strůjce všeho zla na Donbase.

Čínský ministr zahraničí se sešel s Lavrovem a srdečně si pokecali.

Sitting Ping varoval Bidena, že kdo si hraje s ohněm, může se spálit.

Boris Johnson je pryč, Mario Draghi je pryč…

Takovou ofenzívu, jakou předvádí Ukrajina směrem na Cherson, svět neviděl. Pár děr v mostě a hromada keců…

Ukrajinci sestřelili v DLR věznici se svými zajatci. Pomocí HIMARSů, které nikdy neminou cíl…

Už se neříká, že Západ zavede cenový strop na ruskou ropu, ale že ZVÁŽÍ zavedení cenového stropu na ruskou ropu. A celkem nepokrytě všichni experti hlásí už předem, že Rusku to rozhodně neuškodí.

Kongres se rychle rychle snaží pohnout prezidenta, aby dodal Ukrajincům ty rakety s větším dostřelem, že tentokrát to už konečně pomůže. Na druhou stranu jsem zaregistroval hlasy z Ukrajiny od Zalužného, že HIMARS je pekná hračka, dostřelí daleko a přesně, takže to Rusům dělá potíže, ale kdyby měli HIMARS použít jako raketovou baráž, dojdou jim střely za dva dny.

Zkrátka, nezdá se vám, že se změnil tlak? Že někde v zákulisí se už opravdu hledá, jak z toho ven? Neláme teď právě protektor hůl nad svým věrným ukrajinským pejskem? Nemáte pocit, že Kyjev právě zjišťuje, že si za pána láme nohu? Je to jen pocit, ale zde na Kydech je důležité zkoumat věci z různých stran a zaujímat protichůdné postoje. Pojďme si dneska prokydat tyto vlaštovky.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 votes, average: 4,77 out of 5)
Loading...
35 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)