9.5.2022
Kategorie: Ekonomika

Zastav keťase, posílíš mír!

Sdílejte článek:

JOSEF VOHNOUT

Frontální útok na blahobyt lidu

Marže 246 procent! Keťasové podnikli útok na blahobyt našeho lidu. Vidíte ty odporné kapitalisty? Jak dřou dělný lid? Chtějí mu od úst utrhnout točený salám a dokonce i šunku. Ale s tou šunkou je to takové, no, ne úplně to pravé. Šunka má v sobě nádech buržoazní potraviny, tak tam je ta marže vlastně docela v pořádku, protože buržousti si to mohou dovolit. Nicméně točený salám?  Tak to prrr! To spraví jedině moudré státní řízení, které přesně ví, kolik na čem se má vydělávat a napraví tak tržní selhání. Budou stanoveny kvóty, tabulky přiměřených marží, budou přijati další zaměstnanci do úřadů kontrolujících výše marží. Protože s tím bude kapku administrativní práce, tak vyjdeme poctivým podnikatelům vstříc a mohou ty tabulky posílat elektronicky. Tím jim ušetříme mraky starostí, bude to jen pár kliknutí.

Je to naprosto jediná cesta, jak narovnat trh. Posílení restriktivních opatření vždy hospodářství zázračně pomohlo, jak ukazují dějiny. Vždycky to bylo báječně vymyšlené, jen lidi to kazili. Protože, jak nám minulost ukázala, má určitá skupina lidi se škůdcovskými tendencemi chuť se obohacovat na úkor druhých. Tak také budeme muset posílit policejní složky, abychom si došlápli na ty drzé keťasy, co budou svou marži maskovat za inflaci, vysoké daně, příšerné odvody na pojistném a jiné výmluvy. Za covidové situace se ukázalo, jak je veřejné zdravotnictví efektivní. Zejména praktičtí lékaři se ukázali jako vynikající služba lidu. Co jsme se jen nadřeli s vyvracením pomluv, že se léčba se zakládá pouze po telefonické radě, aby pacient do ordinace nechodil, a když něco, ať si zavolá sanitku. Takové nesmysly. To se prostě stát nemohlo, proto tu je veřejné zdravotnictví a právo na léčbu.

Omezeními a státní kontrolou k blahobytu

Jak jen si ti odporní kapitalisti mohou dovolit dát marži na zboží? Místo toho, aby podnikali ve prospěch lidu a celé společnosti, tak mají tendenci hamounit zisk. Nechutné, že? To, že jejich touha mít zisk vytváří na trhu služby, které lidé potřebují, je už dávno vyvrácený mýtus. Pro dříve narozené – mýtus znamená totéž, co pravicový oportunismus. Aby se tohle nestávalo, musíme je podrobit vyššímu státnímu dohledu. Rozhodně zpřísnit podmínky, které je donutí snížit marži. To, že právě ony restrikce, vysoké daně a přehnaný státní dohled brání vzniku konkurence a omezuje možnost vstupu dalšího subjektu na trh, jsou, jak víme z našich pravdomluvných médií, zjevné nepravdy. Lid nerozumí složitosti otázky, a proto musíme s občanem lépe komunikovat a více bojovat s dezinformacemi ideálně přímým zákazem nepřátelských webů. Naštěstí dneska není možné udělat to, co se stalo v těch odporných devadesátých letech, když bylo drahé máslo. Tehdy nějací podnikavci koupili kamióny másla a prodávali to výrazně levněji přímo z těch náklaďáků. Naprostý amatérismus. Porušení všech hygienických pravidel a zcela jistě svoje tučné zisky nepřiznali ke zdanění, čímž nás všechny okradli a poškodili národní hospodářství. Proto jsou dneska už takové primitivní praktiky naprosto nemyslitelné. Máme tu mnohem vhodnější nástroje jako třeba dotace na toustový chleba. Jsou s tím nějaké dočasné potíže, ale to spravíme prolomením bankovního tajemství.

Milujeme ambiciózní výzvy

Teď, když máme válečné časy, musíme pečlivě monitorovat situaci s ohledem na průnik veřejné správy a hospodářství v rámci politické ekonomie. Moudré státní řízení se ukazuje v tom nejlepším světle, vždyť prakticky bez dopadu na občana zastavujeme ruskou invazi. Právě teď máme skvělou novou ambiciózní výzvu odstřihnout se o ruské ropy. Národní hřebčín Kladruby nad Labem je plně připraven nahradit tento výpadek zvýšenou produkcí koní pro dopravní účely a potahů do zemědělské výroby. Nebo tu máme pěkné příklady z minulosti, jako je využití dřevoplynu. Z Ruska dovážíme jen polovinu ropy. Naprosto zanedbatelné množství, ani to nepoznáme, když to zastavíme. Jen ten ruský zaprodanec Orbán blábolí něco o tom, že to je atomová bomba proti maďarskému hospodářství.

Kampak na nás, my jsme dávno připraveni! Nás se to prostě nedotkne, a když tak jenom okrajově. Ihned po dvouleté výjimce to bude naprosto tip ťop. Orbán prostě není dost ideologicky na výši, proto nechápe potřeby nové doby, našeho nového pořádku v Evropě. My totiž víme, jak na to. Připravili jsme se a značné množství ropy odebíráme z Německa, které je proslulé vlastními bohatými nalezišti na svém území. Takže je situace závislá pouze na dohodě mezi naší a německou vládou, která bude naprosto dostačující. Určitě nemůže nastat situace, kdy Kazachstán a Ázerbájdžán využijí situace a prudce zvýší ceny. Nebo když na ně Putin zatlačí, tak mu řeknou ne a budou nám dodávat dál levnou ropu. Když jde o ideály, tak státy vždycky odkládají své sobecké zájmy a jednají naprosto nezištně. Tak to přece vždycky v historii bylo. Jako dokonalý příklad může sloužit neotřesitelná jednota Evropské unie v době nedostatku roušek. Zřetelně si pamatuji, že si státy naprosto altruisticky pomáhaly a spravedlivě se dělily o tyto pomůcky. Takže je naprosto jasné, že ustřihnutím ruské ropy se nic nezmění. Kdo bude šermovat slovními spojeními, jako omezení diverzifikace je ruský agent. Přece víme, že obrácená diverzifikace není nutná, protože nečestné je jen a jen Rusko. Ostatní státy mají v čele samé dobrodince a zcela jistě nás v budoucnu nečeká kampaň za omezení dodávek ropy z Kazachstánu. Také pomluvy, že Německo si vezme z ropy marži podobnou jako u zpětného přeprodeje naší vlastní elektřiny, jsou bohapustá dezinformace.

Ne, hůř, je to ruská propaganda! Však taky na baště prokremelské propagandy Parlamentních listech píší, že odstřižení od ruského plynu by znamenala konec a rozvrat společnosti. Šermují nesmyslnými tvrzeními jako, že není dost tankerů, které by dovezly plyn z jiných zemí. Dokonce se snaží oslabit evropskou jednotu argumenty, že Čechie za plyn Němcům platí čtyřikrát tolik, co německé firmy za plyn z Ruska. To přece nemůže být pravda, a kdyby ano, je to jen cena za svobodu. Rozhodně je dobré si udělat nepřítele z někoho, na kom je naše hospodářství plně závislé, protože ideály mají přednost před hospodářstvím. To ví přece každý. Ale položme si otázku, věříte víc českému novináři nebo zaprodancům Kremlu? Kdyby to byla pravda, tak za drahé potraviny by nemohl keťas, ale promyšlené kroky naší vlády a její naprosto strategicky skvěle promyšlená zahraniční politika počítající se vztahy na mnoho desetiletí dopředu dalece přesahující horizont volebního období. Tím vším je náš systém proslulý. Zejména je nám naprosto cizí způsob tvorby politiky ode zdi ke zdi a podle momentální nálady, či přání současného osvoboditele a nositele univerzálního dobra. Všichni přece víme, že za to může Putin a ziskuchtiví keťasové, o kterých jsme mluvili na začátku, a vrazi z Wall Streetu jsou naši nejlepší přátelé. Putin nás postavil na okraj propasti, ale naše vláda je již o krok vpředu.

My máme pádnou odpověď!

Ale Evropa má odpověď! Jsou jí zelené technologie. Jak jsme se mohli přesvědčit, tak znamenají naprostý průlom v hospodaření s energiemi a pomohou zachránit situaci. Dlouhá léta je dotujeme a štědrá podpora vydává své plody. Ukážeme všem, zač je toho loket. Roztočíme větrníky, nabijeme elektromobily a z Ruska koupíme nutné suroviny k jejich výrobě. Ne, moment, to je ideologicky špatně. Na tyhle suroviny taky uvalíme sankce. Oni si moc v Kremlu srandy neužijí, a proto jim tam posíláme návrhy sankcí, aby se pochopitelně smáli ještě o něco méně. Sankce pochopitelně fungují a rozhodně nijak nezvyšují mezinárodní napětí. Vždyť si zřetelně pamatujeme z historie, jak sankce ve třicátých letech zastavily Hitlera nebo Japonce. Dokonce nějací kšeftaři naznačují, že to všechno pro nás bude mít špatné dopady. Mám pro to jediné vysvětlení, ruští agenti ovládli agenturu Fitch. Každý přece ví, že onu inflaci roztáčí nenasytní obchodníci s jejich tržním voluntarismem, kteří jsou na vině potíží našeho růstu. Proto je zcela v duchu doby proti nim zakročit. Je to jako v tom starém vtipu – dědečku, povídej mi o tom, jak to vypadalo za toho komunismu. No víš hochu, za chvíli to poznáš sám. Takže směle vpřed!

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 4,64 out of 5)
Loading...
5 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)