27.4.2022
Kategorie: Ekonomika

Sociální bydlení pro Ukrajince podle Fialovy vlády!

Sdílejte článek:

PETR VLK

Už  jste  četli,  že  ten trh se vyostřuje  také proto, že  na něj  vstupují  Ukrajinci. Zejména  ti majetní, co se nacházejí mezi migranty. Ještě  tu pořád ale  máme také  Ukrajince, nejspíše  velkou většinu z nich, kteří  prostě  na  normální nájemní bydlení nedosáhnou. Čemuž se nelze  divit, když  s  tím bojuje  řada  českých  domácností, které  zde  řádně pracují a  dlouhodobě  platí daně.

Ale o Ukrajince  se, na rozdíl od  svých vlastních občanů vláda  Pražsko – brněnské  oblasti republiky Ukrajiny  stará!!!!  Až skandálním způsobem – viz   následující vládní rozhodnutí:

Obce budou moci využít neobsazené sociální byty pro uprchlíky. Česko udělilo už bezmála 300 tisíc ví

Obce budou moci neobsazené sociální byty použít pro uprchlíky jako osoby chráněné. Umožňuje to změna nařízení, které schválila vláda. Obce, kraje a jejich organizace mohou už od středy žádat o dotace na pořízení a opravy bydlení pro válečné uprchlíky. Oznámilo to ministerstvo pro místní rozvoj. Česko podle ministerstva vnitra udělilo lidem prchajícím před válkou na Ukrajině už skoro 300 tisíc víz. Většinu uprchlíků v Česku tvoří podle resortu ženy a děti. Podle generálního ředitelství úřadu práce si v ČR za tuto dobu sehnalo zaměstnání na 24 tisíc držitelů těchto víz.

Obce budou moct neobsazené sociální byty postavené s podporou státu nově použít pro uprchlíky jako osoby chráněné. Umožňuje to změna nařízení, kterou ve středu schválila vláda. Změna umožňuje, aby nájemní smlouvy mohli uzavírat i uprchlíci z Ukrajiny s dočasnou ochranou v Česku.

Úprava nařízení vlády spočívá v rozšíření cílové skupiny pro uzavírání nájemních smluv s příjemcem úvěru o osoby, které byly připraveny o možnost bydlení v důsledku ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. Uprchlíci také nebudou muset dokládat, že nevlastní nemovitosti na Ukrajině a skládat peníze k zajištění nájemného.

Ministerstvo v materiálu pro jednání vlády upozornilo, že ke snížení kapacity sociálního, případně dostupného bydlení nedojde, protože využity budou pouze nájemní byty, které obec v současnosti nevyužívá k bydlení pro původně vymezenou cílovou skupinu. „Vzhledem k účelu návrhu budou sociální dopady kladné, protože dojde k umožnění řešit ve střednědobém horizontu kvalitnější formu ubytování uvedených osob,“ uvádí materiál.

Dotace na pořízení a opravy bydlení pro válečné uprchlíky 

Obce, kraje a jejich organizace mohou od středy také žádat o dotace na bydlení pro válečné uprchlíky. „Jsou to právě obce a kraje, které nesou tíhu a náklady spojené s nutností okamžitého ubytování uprchlíků. Počítáme s dotacemi na rekonstrukce bytů a budov k zajištění důstojného bydlení. Tyto byty budou následně po odchodu uprchlíků sloužit i pro naše občany,“ uvedl ministr Ivan Bartoš (Piráti).

Ministerstvo pro místní rozvoj má v dotačním programu zatím téměř miliardu korun. Náklady na vytvoření bydlení se obcím, krajům a jejich organizacím proplatí zpětně za období od 24. února, tedy od začátku ruské invaze. Na byt na osobu mohou získat až 120 tisíc korun, na místo v obecní či krajské ubytovně až 40 tisíc korun. Peníze je možné čerpat do konce listopadu. Žádosti se přijímají do konce května.

Peníze z dotací mohou pokrýt 85 procent nákladů, zbývajících 15 procent mají zajistit žadatelé. Pětina sumy může být na vybavení. Bartoš minulý týden upřesnil, že podle požadavků krajů by bylo potřeba pro uprchlíky asi 50 tisíc ubytovacích míst.

Nevěřím vlastním očím!!!  Tedy – zdráhám  se jim věřit!!!!

Takže  v Česku EXISTUJÍ nějaké neobsazené SOCIÁLNÍ BYTY???!!!
Jak to, že je obce už dávno nenabídly svým  POTŘEBNÝM OBČANUM????!!!

To jako v takové obci nejsou jednočlenné domácnosti starodůchodců nebo matky  samoživitelky, řešící otázku  – zaplatím bydlení nebo se  najím????? Že  sociální byty  do teď  ležely  ladem?

A Ukrajinci, co ty  byty, které zůstaly  nepřístupné pro české občany  z nějakých podivuhodných důvodům  jsou pro účely  získání tohoto bydlení OSOBAMI CHRÁNĚNÝMI???!! Tedy  postavenými na  roveň beznohému invalidovi na vozíčku nebo  slepci???!!! To jako fakt????

A  navíc  – na rozdíl od toho beznohého nebo slepce NEMUSÍ  dokládat nic o vlastnictví nemovitosti  a hlavně  SKLÁDAT KAUCI na nájemné!!!!!  Prostě  oni nemusí, český občan ano!!!!

Ale můžeme  být klidní, prý tímhle opatřením NEDOJDE ke  snížení kapacit  sociálního bydlení!!! Protože  přece  jde jen o využití  těch sociálních bytů, které v  současnosti nejsou využívané!!!!  Jak už jsme si řekli…

No a  obce  mohou požádat stát o dotační peníze na výstavbu/rekonstrukci sociálních bytů!!!  Pro Ukrajince!  Ale obce přesto  musí ze svého vynaložit  15%. Takže  se mohou, kvůliu  bytům PRO UKRAJINCE svobodně například  zadlužit!!!

Ale nezoufejme – až tyhle  byty  někdy Ukrajinci opustí, tak stejná vláda  rozhodla, že je milostivě mohou osídlit  i Češi….  Až někdy, no!!!!

My opravdu  už  nemáme  vládu, ale  sbor  jakýchsi  Zelenského místodržících!

Čeští bezdomovci, nic,  lidé v nouzi s nějakým ještě bydlením  – nic. Je potřeba  saturovat Ukrajince!

Dobře nám tak!!!!

 

vlkp

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
20 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)