15.2.2022
Kategorie: Společnost

Porazí opět dálnice D1 americký konvoj?

Sdílejte článek:

SM

Ve dnech 15.-26. února proběhne vojenské cvičení Saber Strike 2022. V jeho rámci projede Českou republikou americký konvoj. Bude se zřejmě jednat o největší konvoj, který má projet naším zemí, přičemž se počítá s asi 1 800 vojáky a 700 kusy techniky. Americké konvoje však nebyly vždy na našem území vítány s přívětivou náručí.

Není to jediný americký konvoj, který bude projíždět v poslední době ČR. V roce 2015 se přesouval přes české území také konvoj, vzbudil však kromě kladných reakcí také poměrně ostré protesty v Praze, kdy se sešli na Václavském náměstí odpůrci, stejně tak rovněž v Bohumíně či na dalších místech. V roce 2018 projelo ČR zhruba 400 vozidel a tisíc vojáků a naposled loni v květnu a červnu se přes ČR přesouvalo asi 700 vojáků a 150 kusů americké vojenské techniky.

Americké konvoje, které se přesouvaly v minulosti přes české území, však nebyly přijímány jednoznačně kladně, když například způsobily i dopravní kalamitu. Dokonce na jeden z nich vystrčil své pozadí bývalý voják Martin Zapletal, který nesouhlasil s průjezdem Američanů přes naše území.

Tento incident se stal v roce 2016, kdy si americký konvoj, který mířil na vojenské cvičení Saber Strike do Pobaltí, udělal zastávku ve Vyškově, kde měli vojáci přespat. Na místě se shromáždili odpůrci, jeden z nich, již zmíněný Zapletal – pak na projíždějící konvoj vystrčil své pozadí a vběhl do vozovky. Za to byl zadržen policií a obviněn z přečinu výtržnictví. Později byl čin překvalifikován na přestupek.

O tři roky později, kdy se přesouval ČR jiný americký konvoj, došlo ke kolapsu na dálnici D1. Ve věci se tehdy osobně angažoval bývalý premiér Andrej Babiš. Průjezd konvoje způsobil na vytěžované dálnici kalamitu. Kvůli kolonám byly zastaveny například stavební práce u Jihlavy. Kolona aut jednu chvíli dosahovala až 20 kilometrů.

Můžeme si tak s nadsázkou přát, aby dálnice D1 znovu ,,neporazila” americkou armádu, a konvoj, který projede zanedlouho ČR, se přesunul bez větších logistických a dalších problémů.

 

  • securitymagazin.cz
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 3,89 out of 5)
Loading...