3.2.2022
Kategorie: Exklusivně pro PP, Humor

POKROKOVÝ EUROOBČAN: Rasismus a zimní olympijské hry

Sdílejte článek:

POKROKOVÝ EUROOBČAN

Nad tím, že ze zimních olympijských her profitují hlavně bílí sportovci, už se zamýšlím delší dobu. Mnozí mohou namítnout, že medaile sbírají i čínské krasobruslařky nebo japonští skokané na lyžích, faktem však je, že na žádné jiné globální společenské akci nedochází k takové míře diskriminace. Při veškerém respektu k této tradiční akci je třeba si přiznat, že moderní představy o diverzitě už jsou dávno někde jinde a monokulturní akce tohoto typu už dávno neplní funkci stmelování mezi národy.

K nápravě historických nespravedlností přetrvávajících do dnešní doby však nestačí jen lamentovat, je třeba nabízet řešení. A mně napadají hned tři možnosti, jak tento problém, který tlačí současný sportovní svět, řešit.

1. Nové sporty

Zařadit mezi zimní olympijské sporty další disciplíny. Proč neobohatit program zimních olympijských her o některé sporty, které jsou populární např. v rovníkové Africe? A nakonec, vždyť takový basketbal se hraje celoročně, nebo snad ne? Proč nezařadit mezi olympijské sporty např. rap? Jde o populární záležitost, navíc u sportů, kde se hodnotí i umělecký dojem, (podobně jako při krasobruslení) existuje pro rozhodčí široká škála možností, jak vzít v potaz i jiné aspekty než jen sportovní stránku věci.

2. Koeficient napravující diskriminaci

Nastavit určitý koeficient, který při hodnocení sportovních výkonů vezme v potaz míru znevýhodnění nebílých účastníků olympijských her a překážek, které musí barevný sportovec překonávat, pokud se chce věnovat zimním sportům. Např. to, že v Ghaně moc tras pro sjezdové lyžování nenajdete. Zvýhodnění by se týkalo i barevných sportovců žijících v zemích, kde se zimní sporty pěstují, neboť v jeho rodinném zázemí budeme obtížně hledat např. podporu pro lyžování či bruslení, čímž je už od dětství znevýhodněn oproti malým sportovcům z bílých rodin.

3. Úplně nový typ události

Zrušení zimních olympijských her a jejich nahrazení jiným typem globální sportovní akce.

Pro jaké řešení byste byli vy? Nebo vás napadá ještě nějaké jiné? Budu rád za vaše příspěvky v diskusi.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
1 komentář