27.9.2021
Kategorie: Multikulturní soužití

Vymývání mozků namísto kritického myšlení

Sdílejte článek:

HANA LIPOVSKÁ

“Univerzita obětovala myšlenky za ideologii. Proto dnes odcházím …”
P. Boghossian v rezignačním dopise
8. 9. 2021

Začátkem nového akademického roku odešel z Portland State University v USA významný filosof Peter Boghossian.

Ve svém rezignačním dopise popsal pokrytectví kolabujícího akademického systému, odklon od kritického myšlení k zaslepené ideologii a také štvanici, kterou zažil, když na kolaps univerzity začal poukazovat.

Vybírám pár úryvků:

  • Univerzita se transformovala z bašty svobody myšlení v továrnu na sociální spravedlnost, jejímiž jediným vstupy jsou rasa, gender a hraní si na oběť, a jejímiž jedinými výstupy je ukřivděnost a nejednota.
  • Studenti se neučí myslet. Jsou vycvičeni k napodobování morální jistoty ideologů. Fakulta rezignovala na úkol univerzity, kterým je hledání pravdy, a místo toho nastolila netoleranci vůči odlišným přesvědčením a názorům. Vytvořila se tak >kultura pohoršování<, kdy se studenti bojí mluvit otevřeně a upřímně. Spolu se skupinkou svých studentů začal profesor Boghossian tyto změny kriticky studovat. A záhy se dočkal represí ze strany univerzity a akademické obce:
  • bývalý student na mě podal stížnost a univerzita proti mně zahájila proces podle článku IX (článek IX je částí federálního práva, jehož cílem je chránit lidi před diskriminací)
  • rozšířila se fáma, že biju svou manželku a děti
  • neměl jsem možnost obhajovat se

Boghossian se proti pokrytectví rozhodl bojovat a vydal několik rádobyvědeckých článků v impaktovaném akademickém žurnálu “Cogent Social Sciences”. Tyto ryze recesistické články prošly recenzním řízením a byly úspěšně publikovány.

Když Boghossian licoměrnost “vědy” odhalil, začaly se mu na dveřích objevovat hákové kříže s jeho jménem.

Pan profesor pokračoval dalšími “vědeckými: články například na téma psích znásilnění v parku, aby upozornil na to, že věda je dnes založena nikoli na hledání pravdy, ale na ukřivděnosti.

Jaké byly reakce kolegů a školy?

  • jeden profesor přerušil veřejnou diskusi, kterou jsem pořádal,
  • jindy kdosi spustil během mé přednášky požární poplach. Univerzita proti tomu nikdy nijak nezasáhla.

Učil jsem své studenty, jak důležité je žít podle svých vlastních zásad. Jednou z mých zásad je obrana systému svobodného vzdělávání před těmi, kdo je chtějí zničit. Za co bych stál, kdybych nerezignoval?

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...