26.9.2021
Kategorie: Historie

My a Mnichov 30.9.1938 a my dnes

Sdílejte článek:

KAREL PETŘÍK

Když nás 30.9.1938 naši přátelé a spojenci přinutili předat pohraničí Německu, nedali nám jinou možnost, než poslechnout nebo vést zoufalou a předem prohranou válku. Zradou koupený mír pak ukončilo napadení Polska 1.9.1939 německou armádou. Po porážce fašismu v Itálii a pak i v Německu se nad Evropou rozprostřel sociálně demokraticko bolševický mír. Naše země ležící ne dost daleko na západě byla přisouzena tentokrát do sovětského vlivu. Proto také na události u nás v roce 1948 ani v roce 1968 evropské velmoci nijak důrazně nereagovaly. Vlastně jsme je začali zajímat až po rozpadu socialistického bloku.

 

Po roce 1989 jsme se, zavaleni západními ojetinami, korálky a cetkami všeho druhu z jejich přetékajících skladů, domnívali, že se vstupem do EU staneme členy spolku svobodných a spolupracujících, nezávislých zemí. Z toho, co zpočátku vypadalo jako přátelské objetí, se stává rdoušení. Německo, ovládající EU dnes, stejně jako v roce 1938 od nás dostane všechno, bez jediného výstřelu, cizího diktátu, dokonce v předklonu a s lokajským šklebem. Naši dědové by patrně nevěřili, že je něco takového možné. Když oni v 38.roce chránili naše hranice, byli připraveni a hlavně ochotni k zoufalé obraně i bez „spojenců“. Ještě dnes se vedou pře, zda jsme se přece jen neměli bránit, třeba jako Srbové v roce 1914 .

Žádné oběti by asi nezměnily naši dnešní realitu, jen bychom ještě víc urazili jejich památku. Naši vojáci po návratu ze Světové války, ať bojovali kdekoli, vzali znovu zbraně a úspěšně hájili naše hranice proti Polákům, Maďarům i Němcům toužícím po připojení k Německu. A dnes? Stojíme vůbec ještě o SVOU republiku? Chceme ještě VLASTNÍ území, řeč a vládu? Co vlastně chceme? Chceme dále zachovat dědictví otců? – Pak to nemůžeme nechat jen na Bohu!

Nedopusťme, aby vzpomínky na MNICHOV 1938 došly znovu naplnění! Těžko to dnes omluvíme chováním spojencům.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,72 out of 5)
Loading...
1 komentář