21.6.2021
Kategorie: Politika

Sejmutí okovů jako vrchol volební kampaně

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Dnes budu pokračovat ve svém leitmotivu posledních týdnů a tím je Babišova sázka na očkování, které se vlastně stane/stalo i předvolební kampaní a jeho finále bude vypočítáno přesně na co největší efekt před volbami. Z mnoha náznaků, které se u mě sbíhají, si totiž myslím, že Babišovy kroky nesměřují ke koronaviru jako k trvalému stavu, ale naopak k velkému předvolebnímu vydechnutí celého národa, přičemž vrcholem celé kampaně pak bude “sejmutí okovů” národa a představení národního osvoboditele.  Jen se to nesmí uspěchat… 

 

Už několikrát jsem psal, že Babiš si nakonec přes všechny překážky, přes opoziční klacky pod nohy, přes zákonodárné naschvály, přes vlastní chyby a tři ministry zdravotnictví, přes strašlivé prachy, co to stálo, nakonec prosadil svou. Vznikla očkovací centra, masívně se očkuje a můžeme se jen dohadovat, kolik procent obyvatel se nakonec nechá píchnout. 

Mezi vakcínami vysoce dominuje Fajzr, kterému se zatím vyhýbají potíže ostatních firem. Ve všech mezinárodních vědeckých srovnáních se umisťuje spolu se Sputnikem na čelních žebříčcích účinnosti a zatím (prý) funguje proti všem známým mutacím. 

Už hodně dlouho jsem nezaznamenal radostné tetelení novinářů nad tím, že něco v celém očkovacím procesu nefunguje. Vakcín je evidentně dostatek, očkovací průmysl si dělá PR akce různými očkovacími maratony přes noc, registrační systém už nekolabuje, lidem chodí SMSky jak mají a v očkovacích centrech to jede jak fík. Od poučení, že za vakcínu nikdo neručí, patřičné podpisy, až po vlastní pigáro a odlifrování očkovance pryč. 

A pro jistotu to napíšu přesně – k včerejšímu dni je vypícháno 4. 758. 049  prvních dávek, takže se dá čekat, že minimálně toto množství lidí si přijde i pro dávku druhou. Nějaké procentíčko jich možná už nepřijde, ale v celkových číslech se to moc neprojeví. Registrace pořád běží a lidí všech věkových kategorií se hlásí víc než dost.  A pořád také platí, že potvrzení o očkování se dá v plné míře nahradit potvrzením o prodělaném covidu nebo testem. 

Tolik suchý popis aktuálního stavu.  Nevykřikuju, zda je to dobré nebo špatné. Prostě jen popisuju situaci. 

[ad#article_et21]

A teď pár spekulací o budoucnosti: 

V podstatě se nám rýsují tři možné scénáře.

Ten první je současný stav – koronavirus si tak zvolna klesá, zvolna se drží na nízkých číslech, nijak se nerozjíždí, počty hospitalizovaných jsou směšně malé, počty úmrtí pod rozlišovací schopností národa i statistiky.

Druhým scénářem je opětovný nárůst případů, jak se bude blížit září a spolu s nárůstem případů ve známé korelaci začnou růst počty hospitalizovaných a mrtvých. Následovat bude oprávněná otázka, k čemu tedy očkování vlastně bylo, když se oproti loňsku vlastně vůbec nic nezměnilo. Je pak vlastně úplně jedno, jestli to svedou na novou mutaci nebo na vládní spiknutí. 

Třetím scénářem je nárůst zachycených nákaz, které ale už nebudou následovány nárůstem hospitalizací a úmrtí, protože očkování (a promoření) nechrání před nákazou, ale chrání před těžkým průběhem nemoci. 

Pokud dojde na první scénář (který je teď možné sledovat v Izraeli, tak je Babiš v pohodě a dojde naplnění ono přísloví, že konec dobrý = všechno dobré. Postupně všem dojde, že koronaviru odzvonilo, protože epidemie nemůže růst donekonečna. Jednoho dne už koronavirus nebude mít koho nakazit. 

Pokud dojde na třetí scénář, bude muset Babiš vydržet s nervy na uzdě v podmínkách, že budou všichni novináři řvát, že nezavírá republiku a má na rukou krev. Svým způsobem by mu to mohlo vyhovovat. Protože na tom celou opozici může ještě odvařit. 

Pokud dojde na druhý scénář, je úplně jedno, co kdo udělá a kdo vyhraje volby, protože ve skutečnosti vyhraje biologická realita a důsledky pro naší společnost budou velmi zásadní, ale velmi nepředvídatelné. Takhle jednoduché to je.  Buď se sázka na očkování Babišovi vyplatí, nebo Babiš skončil a po něm přijdou jiní, kteří si to budou dělat po svém. 

Mimochodem, není to jen Babiš, co na tohle vsadil. Na tohle vsadila i celá světová vědecká obec. Pokud očkování selže, pokud se ukáže, že všechny ty vynaložené peníze a očkovací centra byly zbytečné, pokud to bude znamenat opětovné zavření světa, pokud to znovu bude dramaticky kosit, tak důvěryhodnost vědy dostane takovou ránu, že se z toho podle mě za našich životů nevzpamatuje. Nedůvěra k vědcům zasáhne i obory, které nemají s epidemiologií nic společného. Lidstvo si může dovolit šarlatány ohledně klimatické změny, ale druhé šarlatány, kteří slíbili vakcínu, vzali si za ní miliardy a ono to pak k ničemu nebylo a ještě to kácelo trůny i ekonomiku, to už lidstvo neodpustí.  V televizi byl příliš mnoho klipů různých kapacit, jak se všichni mají jít naočkovat. 

Všimněte si prosím, na jak tenkém ostří se právě v těchto dnech situace balancuje: 

V Anglii jim rapidně stoupají případy nákaz. Ale fakt rapidně. K tomu mají i potvrzené případy úmrtí kompletně očkovaných. Ale… v celkových číslech hospitalizovaných a zemřelých se to (zatím) v podstatě neprojevilo. Nárůst křivky nakažených zatím není nijak následován nárůstem křivky hospitalizovaných i když  podle loňských korelací už by to byla pěkná divočina. Problémy se týkají jednotlivců. 

Ve stejnou dobu v  Izraeli naopak rozvolňují poslední opatření  a tamní doktoři se v podstatě shodují, že bylo dosaženo kýženého proočkování/promoření populace a tak jakákoliv opatření už nedávají smysl.  Křivka nakažených se tam stále drží naprosto při zemi. Ještě chvíli tam budou obezřetní a pak to celé odpískají. 

V Izraeli se očkovalo Fajzrem a v Británii Astrou Zenekou… Zřejmě v těch očkovacích látkách a postupech bude ještě větší rozdíl než “jen” nějaké krevní sraženiny…. 

Já osobně ještě očekávám nějaký novinářský hysterák na téma počtu případů nákaz. Řekl bych, že se na tom ještě pár politiků, novinářů i jiných veřejných činitelů odvaří… 

Pokud se budu dívat na Izrael a budu počítat, kdy dosáhneme stejného proočkování, tak mohu konstatovat, že pokud to u nás bude mít podobný průběh, tak to Andrejovi do těch voleb akorát vyjde. A osobně si myslím, že nastane scénář číslo tři. Začnou stoupat čísla zachycených případů, ale ty nebudou následovány hospitalizacemi a mrtvými. Mimochodem – hospitalizace se v našich grafech projevovaly s minimálním zpožděním za nákazami. Ono systému trvalo zhruba týden, než nakažené otestoval, dobral se k výsledkům a zapsal je do grafů. V té době už příslušní nakažení leželi v nemocnicích. Takže pokud začnou případy nákaz stoupat a prakticky zároveň s nimi budou stoupat i hospitalizace, tak si udělejte poslední mejdan, protože svět se zcela změní.  Já osobně si ale myslím, že nákazy stoupat budou, ale hospitalizace a úmrtí ne. 

Tam pak bude hodně záležet, jak moc Babiš udrží nervy na uzdě, protože od dementních novinářů se nic podobného čekat nedá. Budu hodně zvědavý, jak moc bude Andrej schopen koukat na čísla a jak moc bude podléhat tisku a opozici. Podle toho se rozhodnu jak naložím se svým volebním hlasem. Před volbami já osobně očekávám poslední koronavirový řev ze všech stran a protože Pirátům to házet nechci a Trikolóra se spolu s Volným odvaří na končícím koronaviru, moc na výběr nemám. Budu se rozohodovat podle toho, kdo ze zbylých bude schopen nejlépe reagovat na realitu, která nás čeká. 

Pokud se vyplní scénář končícího covidu, tak bude Babiš v kampani mluvit o Pirátostánu plném migrantů, sdílených aut a drahých daní z nemovitosti, občas podotkne k neočkovaným něco ve smyslu, že každý svého štěstí strůjcem…  a zřejmě mu to bude na pohodlné vítězství stačit. 

Pokud se ale dneska dívám na Británii, jsem trochu na vážkách. Projeví se ta jejich mutace delta, nebo jak se to teď jmenuje, kosením očkovaných? Pokud se pak něco podobného stane i u nás, je úplně jedno, co bude Babiš říkat a volby prostě prohraje a budoucnost prohrajeme všichni. Ono si můžeme vymýšlet jakákoliv řešení včetně toho nedělat nic, ale koronaviru to bude úplně jedno. 

A nebo stane se opravdu to, co říká Volný a jeho parta? Že i přes příznivý průběh epidemie a dobrou situaci k tomu nikdo nepřihlédne očkování se stane dobrovolně povinným?  

Od začátku celé epidemie vidíme, jak zoufale jsme tu nebyli připraveni na něco takového. Jak moc se improvizovalo, jak si nikdo vlastně nedovedl vůbec představit, co přijde a jaké to bude. Ale postupně i díky médiím zesílil “hlas vědy”, který za řešení prohlásil očkování. Tento hlas byl v podstatě skoro všude ve světě přijat a jede se podle něj. Vsadili na něj politici, vsadili na něj vědci a u nás na něj doteď vsadilo už skoro pět milionů lidí. Jinde to bude dost podobné. 

Jestli tahle (troufám si říci) světová naděje selže, tak nás čekají změny, kdy se může stát úplně cokoliv. a všechno bylo slabota oproti tomu, co se pak stane.  

Na druhou stranu, stále existuje dost indícií, že vědecký hlas neselže.  Že to očkování zafunguje. Že se kolem koronaviru bude dělat cirkus, že někde budou v záloze přístroje i systémy, že se budou sledovat mutace, budou existovat nějaké procedury na hranicích, že se tak trochu vrátíme do devadesátých let, kdy se na čáře projelo kolem budky a ukazoval se pas. Ale běžného života by se to už dotknout nemuselo. 

Já osobně si myslím, že příští podzim zůstane už jen jedno pravidlo. Pokud někoho odchytnou testováním, tak bude mít povinnou týdenní neschopenku, aby to vyležel. 

Vzhledem k tomu, na jaké problémy je ve světě zaděláno a co všechno se může v příštích měsících stát, rozumný člověk by se měl vysloveně modlit, aby vakcíny zabraly a pak všechno skončilo. Jen blázen se může tetelit radostí z toho, jak se hroutí i poslední zbytky našeho starého světa a nastupuje něco, v čem už nepůjde poznat rozdíl mezi totalitní Čínou a demokratickou Evropou. 

 
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 2,65 out of 5)
Loading...