17.4.2021
Kategorie: Ekonomika

Nechutné handlování o prales aneb zelené pokrytectví

Sdílejte článek:

ALEXANDRA DÍTĚTOVÁ

Brazilský prezident Bolsonaro žádá miliardu dolarů za to, že zpomalí kácení amazonského pralesa. Je to nechutné vydírání, ale pořád to není nic proti evropskému pálení biomasy a plynovým kšeftům.

[ad#article_et21]

Brazílie kácením pralesa a jeho přeměnou na zemědělskou půdu nebo jiným využitím vydělává peníze a řeší svou dost zoufalou ekonomickou situaci. Čtvrtina Brazilců totiž žije pod hranicí chudoby, část z nich žije v takové chudobě, že si to tady vůbec neumíme představit. Proto se jim nemůžeme zas tak divit, že pro ně ekologie na žebříčku priorit nestojí zrovna vysoko.

Naopak Evropská unie, nebo americký prezident Biden se tváří, že je úplně nejvýš. Vyjadřují to sypáním neuvěřitelných finančních prostředků do údajně zelených projektů s cílem dosažení uhlíkové neutrality.

Bohužel to ale Bidenovi ani lídrům Evropy nebrání, aby skrytě podporovali ekologická zvěrstva. Když jsme u kácení pralesů či lesů, tak ty se ve velkém kácejí i kvůli tomu, aby se dřevo vozilo přes oceány do Evropy. Tady, v bohatých a ekologických zemích, se spaluje v rádobyelektrárnách na biomasu. Už jsem o tom psala několikrát, ale budu o tom psát dál. Tento problém totiž narůstá. Místo, aby někdo konečně bouchnul do stolu, a tuhle ekologickou šílenost zakázal, budou se stavět další elektrárny na biomasu. Například rádobyzelené Německo jimi bude zachraňovat svou energetiku po odstavení uhelných a jaderných elektráren.

Jde to pouze díky neuvěřitelné hlouposti rádobyzelené EU, která spalování biomasy považuje za bez emisní. To v důsledku znamená, že elektrárny na biomasu nemusejí platit emisní povolenky, ale dokonce dostávají ekologické dotace. To je prostě vrchol pokrytectví. Elektrárny na biomasu totiž samozřejmě emise mají. Navíc se kvůli palivu pro ně kácejí lesy ve velkém a vozí se přes půl světa. Takové ekosvinstvo na třetí.

Když jsme u Němců, ale i u rádobyzeleného Joe Bidena, tak je spojuje ještě jedna ekologická laskomina. Jde o zemní plyn. Problém ale je, že Biden by rád do Evropy vozil svůj americký zemní, který se těží ekologicky mimořádně kontroverzní metodou frakování, zatímco Němci už mají upečený další historický kšeft s Rusy a společně budují plynovod Nord Stream 2, aby mohli do Evropy vozit plyn z Ruska.

Bidenovi se to nelíbí a chce ho všemi silami zastavit. Ovšem ne proto, že je plyn z hlediska ochranu klimatu zhruba stejně ekologický jako uhlí. Jediným důvodem je, že chce, aby se v Evropě spaloval plyn americký.

Schválně, nezapomněli jste při čtení tohoto blogu, že měl být vlastně o nechutném vydírání brazilského prezidenta, který chce od bohatých zemí miliardu dolarů? Já totiž skoro ano. Vypovídá to o tom, že i když je to sice nechutné vydírání, v porovnání se kšefty rádobyekologů v Evropě a v USA, je to jen taková epizodka.

[ad#ad_inarticle21]

Mimochodem, miliarda dolarů je nepochybně šílená spousta peněz. Ovšem předpokládané náklady na Green Deal jsou 260 miliard eur ročně. To znamená, že ona miliarda dolarů se nějak vyhází během jednoho necelého víkendu. Skoro bych se vsadila, že ta miliarda pro Bolsonara, bez ohledu na to, co je to zač, by bylo nejekologičtější.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...