20.1.2021
Kategorie: Ekonomika, Exklusivně pro PP

O čem je ta naše Únie, vám vysvětlí novela zákona o potravinách

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

vylicilV souvislosti s dnešním projednáváním návrhu na povinný podíl českých potravin v obchodech, vyplaval na povrch jeden zajímavý dokument. Jde o dopis, odeslaný počátkem loňského prosince Jaroslavu Faltýnkovi. Osm velvyslanců velkých zemí EU mu v něm hrozí, že v případě schválení podobného návrhu by Česko mohlo čelit žalobě za diskriminaci zahraničních výrobců. Která je v solidární a rovnoprávné EU nejen neslušná, ale i příslušnými zákony zakázaná.

Navrhovaná novela zákona, o kterou ve sporu jde, se má týkat jen cca. 120 základních položek. Tedy zhruba jednoho procenta sortimentu, nabízeného potravinářskými obchody. A přesto tolik křiku. Proč? Inu, zemědělci v zemích západní Evropy mají až čtyřikrát vyšší dotace než zemědělci v České republice. Kam asi míří jejich nadprodukce, kterou nelze doma prodat, a to za ceny, kterým nelze v tuzemsku konkurovat? Ano, správně.

Další, nemalý proud „západního” potravinářského zboží do ČR tvoří neprodané ležáky. Tedy to, co už Němec ani ve slevě nechtěl. V takovém případě zbývá obchodníkovi poslední možnost. Zajít za známým. Protože v zásadě všechny velkoprodejny, hyper a supermarkety na Východě patří nějakému „soukmenovci”, jak se kdysi v Německu říkalo. A tak zajde Horst za Dietrichem s prosbou: „prochází mi tohle a ono, nemohl bys to přebalit a prodat na Východě? Ztratný nebudeš, dám ti slevu… a Čech to sežere. Můžeš těm tupanům i něco přirazit…”

O tom, že je stejné zboží v Německu často levnější než u nás, vám poví každý obyvatel Česko – Německého pohraničí. O kvalitě nemluvě. Ostatně té se „sporná” novela rovněž dotýká. Návrh z pera SPD zavádí pokutu 50 milionů za dvojí kvalitu stejné potraviny. Už chápete, ten řev, tu nevoli velkých zemí EU a to rozhořčení obránců spravedlivého a rovného přístupu? Co si to v té zapadlé východní kolonii vůbec dovolují?

A ještě jednu věc spatříme, u příležitosti projednávání této novely, zcela syrovou a nahou. Stačí se podívat na „naše” hlavní média. Všude najdete nevoli. Tu více, tu méně skrývanou. Většinou (dost chabě) maskovanou třemi vějičkami na prostého občana. Začněme od té nejhloupější. Spočívá v mantře, že banány a ananas u nás nerostou, a že tak budeme mít prázdné regály. Aniž se snaží nějak specifikovat, jakých položek sortimentu se novela skutečně týká. Tou druhou je strašení „drastickým zvýšením cen”, protože Čech přece neumí vyrobit květák za cenu německou. No a ta třetí, ta pro vzdělanější klientelu, pracuje s „neláskou” k Babišovi a tvrdí, že si novelu proloboval, aby na tom vydělal. Z vašich mozolů, jak se kdysi říkalo, pro změnu u nás.

Skutečným motivem je však slouhovství k Bruselu a Německu. To by tak hrálo, aby si na Východě vyráběli víc potravin sami! Aby se pokusili zvýšit svou soběstačnost alespoň v něčem! Copak netuší, jaký je trend? Zrovna teď, když Evropská únie chystá další snížení ploch obdělávané půdy (zvláště na východe), omezení chovu jatečných zvířat, zvýšení ceny masa a připravuje jeho nahrazení hmyzem… Kam bychom to měli okna?

Tady, na jedné novele zákona, je jak v kouzelném krystalu vidět, o čem celá ta Evropská unie je. Jaké je naše postavení v ní a komu slouží která média. Chcete-li vidět, kdo z politiků, celebrit, mediálních hvězd, komentátorů a spolků kope za národ a kdo za cizinu, stačí se podívat, co soudí o této novele zákona na povinný podíl českých potravin v obchodě.

Podle posledních zpráv byla novela právě přijata. Poslanecká sněmovna schválila jak vládní návrh na pokuty 50 milionů za „dvojí kvalitu” potravin, tak i návrh SPD o 55% potravin českého původu v prodejnách nad 400 metrů čtverečních.

Teď vypukne cirkus. U nás i v zahraničí. Tak se pohodlně usaďte a dobře se dívejte. Málokdy se naskytne taková příležitost, vidět v přímém přenosu, kdo je kdo.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (39 votes, average: 4,87 out of 5)
Loading...