6.12.2020
Kategorie: Ekonomika

Snižování daní jako rozdávání peněz?

Sdílejte článek:

MONIKA ČÍRTKOVÁ

CIRTKOVASchvalování změn v daňových zákonech jsem zde zatím nekomentovala, protože ještě není uzavřené.

Můj názor je zcela samozřejmý: vítám každé snížení daní. Lidé vědí vždy lépe, jak s vlastními penězi naložit, a pokud nemá veřejná správa na rozhazování, je to jenom ku prospěchu věci. Úředníci potom nemohou vymýšlet, čím občany vychovávat a jaké další povinnosti jim uložit, aby jejich plnění poté kontrolovali a sankcionovali.


Náš stát má peněz dost, dostatek financí mají i města a obce. Každý se o tom může přesvědčit, když se podívá, za jaké nesmysly se utrácí.

Cestu daňového balíčku legislativním procesem proto sleduji jen okrajově, ale zaujalo mne stanovisko, které sdělil předseda STANu Vít Rakušan v rozhovoru pro můj oblíbený server INFO.cz.

Výrok pana Rakušana zní takto:

“Je to skutečně čisté rozdávání peněz na úkor našich dětí. I ten kompromis tudíž bude pouze z nouze ctnost, která má napravit tu hrůzu, jež prošla sněmovnou.”

Zamysleme se nad významem toho sdělení: snížení daní je rozdáváním peněz. Ta věta neznamená nic jiného, než že podle předsedy STANu jsou všechny peníze státu (v tomto případě tedy mají patřit spíše obcím), a je jen na státu, kolik peněz občanům nechá. Pokud se daně sníží, ubírá se z toho, nač má nárok stát.

Je to samozřejmě úplně naopak.

Hodnoty, které lidé vytvoří svou prací, patří jim. Daň je příspěvek občana do společného rozpočtu, mj. na rozdávání ostatním.

Nedávno jsem zde v jiné souvislosti upozorňovala, jak velkou sílu mají slova, kterými něco označíme, na naše uvažování.

Toto je další dobrý příklad.

Občanům je třeba podprahově uložit do hlavy, že jejich peníze nejsou jejich, že to, co jim po zaplacení daní zbude na účtě, tam zůstává pouze z milosti státu. Pokud se daně sníží, stát tímto krokem peníze občanům “rozdává”, tedy dává, daruje.

Z pozice občana snad ani nevím, jak takový myšlenkový výstup komentovat.

Kam jsme to dospěli?

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4,71 out of 5)
Loading...