3.12.2020
Kategorie: Ekonomika

Vláda chce ženám zlevnit menstruační vložky

Sdílejte článek:

LUKÁŠ KOVANDA

Argumentuje, že ve Skotsku budou zadarmo, což ovšem není dostatečný argument, navíc lidem s nízkým příjmem lze účinněji pomoci jinak.

Menstruační pomůcky ženám už od jara nejspíše zlevní. Ministryně financí Alena Schillerová totiž navrhuje na tyto pomůcky snížit DPH, a to ze stávající sazby 21 procent na sazbu desetiprocentní. Toto „vložkovné“ by veřejnou kasu vyšlo na 285 milionů korun ročně.

Z ekonomického hlediska se nejedná o příliš rozumný krok. Jde totiž o nesystémové opatření. Pokud ministerstvo financí chce ulevit nízkopříjmovým skupinám obyvatelstva, v tomto případě tedy zejména nízkopříjmovým skupinám žen, mělo by souhlasit s navýšením slevy na daňového poplatníka. To předminulý týden schválila v rámci daňového balíčku Sněmovna. Ministerstvo financí však nyní žádá Senát, aby balíček s navýšením slevy neschválil.

Přesuny položek v rámci jednotlivých sazeb DPH by se měly uskutečňovat s co možná nejnižší intenzitou, aby byla zachovávána stabilita daňového prostředí, a výhradně v dobře opodstatněných případech. Jestliže ministryně argumentuje tím, že Skotsko zavádí menstruační pomůcky – vložky, tampony a další – zdarma, nejedná se o dostatečné opodstatnění. Dalo by se uvést ono okřídlené, „jestliže ve Skotsku skočí z okna, my skočíme také?“

Dalším problémem je to, že prodejci vložek si část snížené DPH ponechají ve vlastní kapse v podobě navýšené marže. Tím se zároveň utlumí příznivý efekt, který opatření bude mít na peněženky nízkopříjmových skupin obyvatelstva. I z tohoto hlediska by mnohem účinnějším způsobem, jak těmto skupinám pomoci, bylo zmíněné navýšení slevy na poplatníka.

Celkově se nelze zbavit dojmu, že vláda si chce líbivým krokem naklonit část veřejnosti, pročež se uchyluje k nesystémové snaze, „o které se prostě bude hodně mluvit“, neboť dámské menstruační pomůcky jsou typem všeobecně známého a všeobecně používaného zboží.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,31 out of 5)
Loading...