25.9.2020
Kategorie: Společnost

Netanjahu: Jsme na vrcholu války

Sdílejte článek:

INN

Předseda vlády Benjamin Netanjahu vydal ve čtvrtek v noci v rámci přípravy na zpřísnění lockdownu pro národ zvláštní prohlášení. Poté, co vyjádřil uznání obětavosti zdravotnického personálu a občanů, kteří pomáhají ostatním v nouzi, řekl:

 

„Tato opatření lockdownu nejsou jednoduchá, ale na prvním místě jde záchranu životů. Jde o stav národní nouze. Jsme na vrcholu probíhající války – koronavirové války. Celý svět je v pandemii. Očekává se, že si nákaza, žel, bude vybírat další těžkou daň na lidských životech. Je mi to líto, ale je to tak,“ řekl Netanjahu.

„Existuje jedno jednoduché pravidlo – když otevřete ekonomiku, nemocnost stoupne. Naneštěstí se zmírňováním restrikcí dochází k postupnému ochabování dodržování zdravotních předpisů. Ti, kteří to takto vedli, byli populisti,“ řekl.

„Každý trik má své limity a tady jde o lidské životy. Systém zdravotní péče sténá pod tlakem. Počet pacientů stoupá a stejně tak i počet úmrtí. To je strašná cena jak pro jejich rodiny, tak pro nás všechny,“ uvedl Netanjahu.

Netanjahu dodal: „Žel ti, kteří to k této situaci dovedli, byli populističtí politici, kteří jen sborově recitovali, že „všechno jde“. Slyšel jsem, že Yair Lapid dnes večer během národní nouzové situace tento boj zesměšňoval a ohrožoval životy izraelských občanů.”

„Řešili jsme skutečná dilemata, protože někteří odborníci nám řekli, že je možné žít bez lockdownu a mít tisíce nových případů denně, ale dosáhli jsme 7 000 denně, počet umírajících lidí vzrostl, a pokud jde o péči, zdravotní systém na to nestačí,“ vysvětlil premiér. Sezóna svátků je pro hospodářství nejméně škodlivá, protože je méně pracovních dnů.

Dodal, že po dvou týdnech dojde k mírnému rozvolnění restrikcí a pokud to půjde dobře, dojde k návratu k barevně kódovanému systému před lockdownem.

„Musíme prokázat vzájemnou odpovědnost. Dokážeme to. Stát Izrael prošel mnoha strašnými dobami, toto také pomine a my z toho vyjdeme posíleni.“

V souvislosti s demonstracemi uvedl, že mu politicky neubližují, protože lidé jsou tak rozrušení anarchií a porušováním protikoronavirových omezení, ale že tak nemohou pokračovat, protože šíří virus a způsobují, že mnozí další lidé porušují pravidla. Tvrdil, že demokracie neznamená, že člověk může ublížovat ostatním lidem.

Ministr obrany Benny Gantz dříve uvedl: „Jsme v jedné z nejobtížnějších krizí, jaké jsme kdy poznali. Bojujeme za životy občanů Izraele. Odmítám být vtažen do populismu, ale místo toho se chci zaměřit na záchranu životů a záchranu společnosti.“

„Rozhodnutí o otevření ekonomiky přišlo příliš brzy a rozhodnutí přenést odpovědnost za přerušení řetězce infekce na IDF přišlo příliš pozdě,“ dodal ministr obrany.

„Nejedná se o boj mezi protestujícími a věřícími, nejde o vir, který by zasahoval pouze haredim nebo sekulární. Jde o válku o naše životy, takže podněcování určitých zúčastněných stran nesmí zvítězit.“

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,38 out of 5)
Loading...