15.9.2020
Kategorie: Doporučujeme, Politika

Trumpův boj

Sdílejte článek:

ŠIMON MIČA

Americké prezidentské volby se konají již za 50 dní. Donald Trump se bude ucházet o znovuzvolení americkým prezidentem. Joe Biden se ho bude snažit sesadit. V následujícím příspěvku se pokusím analyzovat šance obou kandidátů do Bílého domu.

Trump úřaduje skoro čtyři roky. Za tu dobu prosadil mnoho věcí (snížení daní, jmenování soudce Nejvyššího soudu Kavanaugha, zrušení Íránské dohody), ale také měl některé nezdary (systém zdravotní péče Obamacare atd…). Čelil pokusu o impeachment, neustálému předhazování spolupráce s Ruskem při volbách roku 2016, obviňování ze sexuálního obtěžování aj. Progresivistická levice si při pouhé zmínce o Trumpovi trhá vlasy. Amerika je rozdělena na přívržence Trumpa a jeho zaryté odpůrce. Joe Biden reprezentuje tu část Ameriky, která si přeje Trumpovo svržení. Jak říká sociolog Petr Hampl, je jim jedno, že Trumpovým protikandidátem je Biden, klidně by do úřadu zvolili i maňáska, hlavně když se zbaví Trumpa.

Joe Biden je dlouholetý politik, člen Demokratické strany, kterému bude v listopadu 78 let. Byl Obamovým viceprezidentem po dobu jeho působení v Bílém domě, což byl zatím vrchol jeho politické kariéry. Jeho zdraví je chatrné, těžko říct, jestli by v případě zvolení vydržel v úřadu do konce prvního období. V předvolebních průzkumech zatím jasně vede, ale víme, jak to bylo před čtyřmi lety. V americkém volebním systému jsou důležité tzv. swing states, to znamená státy, kde se přelívá podpora pro republikány a demokraty. Podle posledních průzkumů v těchto státech se začíná Trump na Bidena dotahovat. Dalším důležitým faktorem je, že spousta lidí se bojí otevřeně přiznat svou podporu Trumpovi, neboť se bojí odvetných opatření. Přesně tak tomu bylo i před čtyřmi lety. Nigel Farage se opět postavil za Trumpa a prohlásil, že vyhraje. Pokud se ustálí případy koronaviru a ekonomika se začne rozjíždět, tak podle mě není, co řešit. Trump vyhraje.

Závěrem budu citovat slova Václava Klause mladšího z jeho komentáře dne 7. 11. 2016, tedy den před americkými volbami: „Nemyslím, že je Donald Trump dokonalý. Ani člověk zdvořilý k ženám jako Guth-Jarkovský, ani ekonomický libertarián. Je to však někdo, kdo se postavil zlu a zatím stojí.“

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,96 out of 5)
Loading...