3.9.2020
Kategorie: Ekonomika

Podnikatelé to balí … a kdo se diví?

Sdílejte článek:

IVO VALENTA

Podnikatelé to balí – a kdo se diví? Stát sice drobným živnostníkům poskytl prostor k tomu, aby se po krizi, kterou jim způsobila vládní opatření v důsledku „covidové pandemie“ znovu nadechli, nicméně tento nádech nabyl příliš hluboký.

Podnikatelé již od tohoto měsíce musí znovu platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Problém však je, že tyto peníze nemají. Jsou ve ztrátách, které jim způsobilo nařízené zastavení provozů. Živnost proto řada z nich plánuje ukončit, nebo alespoň přerušit. Abychom tomu předešli, opakovaně jsem vládě navrhoval, aby daňové prázdniny pro tyto subjekty trvaly po celý rok, a to na veškeré daně.

Od začátku tvrdím, že se ekonomika a podnikatelské subjekty ze způsobeného šoku hned tak nevzpamatují. Důsledky vládních opatření budou dlouhodobé a zásadní. O to více považuji za nezbytné, aby vláda konečně vytvořila jasný a konkrétní plán pro situace, které mohou nastat, a tento plán již měl být podle mne dávno hotov.

Není možné reagovat zbrkle za chodu, není možné experimentovat a není možné zničit živobytí aktivním lidem, kteří jsou pro chod naší ekonomiky klíčoví. Musíme být připraveni.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...