26.8.2020
Kategorie: Politika

Američtí komunisté proti Trumpovi?

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

bartonKdyby to nebylo k smíchu, je protitrumpovská propaganda neuvěřitelně trapná. Nedělám si o morálních kvalitách stávajícího prezidenta USA žádné iluze, ještě méně ale věřím jeho soupeři.

Zahlédl jsem na zpravodajském webu, který sleduji, zprávu o tom, že američtí komunisté vyzývají k hlasování pro Joe Bidena. Je podle nich menším zlem než stávající prezident Donald Trump. Když jsem pak druhý den hledal tuto zprávu k odkazu, se zlou jsem pochodil. Nic na webech nebylo a po zprávě se jakoby „slehla zem“. Možná to byla kachna vypuštěná do éteru s tím, kdo se „chytí“. Nebo byl někdo velmi „aktivní“ a pak ho někdo z vedení „plácnul po prstech“. Tak či tak, v té zprávě se psalo o tom, že američtí komunisté sice Bidenovi také nevěří, ale je přeci jenom „přijatelnější“.

Shodou okolností, koná se po sjezdu Demokratické strany i konvence Republikánské strany. Na webu msn.com se o ní sice čtenář moc nedoví, může si ale přečíst obsáhlou reportáž o tom, že Trump pochválil CNN za pokrytí republikánské konvence a pak následuje přehled sledovanosti televizních stanic, z nichž opět vyplývá, že se na Trumpa vlastně nikdo nedívá. Nicméně i na komunisty došlo.

Na konvenci Republikánské strany totiž vystoupil syn prezidenta Donald Trump mladší. Biden je podle něj natolik slabý, že jej tajné služby považují za upřednostňovaného kandidáta Číny. Soupeře svého otce proto označil za „Pekingského Bidena“ (anglicky „Beijing Biden“). Trump mladší Bidenovi vyčetl i jeho údajně radikálně levicovou politiku, která zabrání hospodářskému zotavení po koronavirové krizi. Úvahy demokratického kandidáta o opětovném uzavření ekonomiky kvůli pandemii označil za „šílenost“.

Ostatně, napadání Bidena za to, že se veze na levicové vlně, která se prohnala Demokratickou stranou a která tuto stranu proměnila k nepoznání, se ze strany současné administrativy nechalo čekat a má svou logiku. Trump díky svému tvrdému postoji vůči Číně dosáhl úprav ve vzájemných ekonomických vztazích, ale Čína rozhodně zůstává hlavním ekonomickým soupeřem USA.

Z mého pohledu nejhorším výsledkem druhého období prezidenta Baracka Obamy, jemuž Biden sekundoval, byla dohoda s Íránem, která mu umožnila získat prostředky na další jaderný program. Trump sice zatáhl za brzdu, nicméně Írán dokázal během několika let nahnat strach Saúdské Arábii a jejím spojencům v Zálivu.

Nicméně, za úplně nejhorší mediální faul poslední doby však považuji „aféru“ kolem knihy neteře Trumpa. Opět média probírají morální identitu amerického prezidenta. Americký prezident Donald Trump lže a nemá žádné zásady, řekla jeho starší sestra a bývalá federální soudkyně Maryanne Trumpová Barryová. Vyplývá to z nahrávek, které potají v letech 2018 a 2019 pořídila její neteř Mary Trumpová, jež nedávno vydala o prezidentovi kritickou knihu. Výňatky z rozhovorů v neděli zveřejnil list The Washington Post (WP).

Takže si to shrňme – neteř amerického prezidenta nahrává potají prezidentovu sestru a přepis nahrávek se pak objeví v protitrumpovském The Washington Post? Nikde jsem v médiích, která tuto „superzprávu“ uveřejnila, nečetl o tom, že pořizování tajných nahrávek z rodinných rozhovorů je v souladu se zákonem. Důležité není to, jak nahrávky vznikly (mimochodem, pokud by prezidentova neteř sdělila Trumpově sestře, že jí nahrává a ta s tím souhlasila, média by nepsala o tajných nahrávkách). Dle mého názoru nelze dokazovat morální nedostatky druhého, byť by to byl prezident USA tím, že si budu tajně nahrávat rozhovor se sestrou prezidenta s tím, že pak jeho obsah sdělím před volbami veřejnosti. Právě bezostyšné využívání tajných nahrávek dokonce v rodině amerického prezidenta k politickému boji činí z proklamované férovosti a vysoké morálnosti kandidáta Demokratické strany Joe Bidena naprosto nedůvěryhodnou mediální fabulaci. Navíc, Biden za svou dlouhou politickou kariéru změnil svůj názor tolikrát, že se to ani nedá spočítat. A právě to mu radikální levicové křídlo během primárek vyčítalo. Z tohoto důvodu lze proto konstatovat jen jedno. Současný americký volební zápas mezi stávajícím prezidentem a jeho vyzyvatelem není o souboji dobra a zla, morálky a amorálnosti. I když jsme médii dnes a denně konfrontováni s tím, že je to právě tak a Biden je proti Trumpovi naprostý svatoušek, nic není vzdálenější pravdy.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...