16.11.2014
Kategorie: Ekonomika

Středulova odborářská teorie podnikání

Sdílejte článek:

KAREL KŘÍŽ 16|11|2014

“To, co obchodní řetězce ušetří na mzdách a příplatcích při zákazu prodeje o svátcích, jim nebrání rozdat zaměstnancům na vyšších mzdách,” tolik volná interpretace nápadu předsedy ČMKOS Josefa Středuly, Hydepark 11.11.2014, Česká televize.

 

[ad#hornisiroka]

 

V této jediné myšlence se soudruh odborář dokonale odkopal, udělal ze sebe hlupáka a vysvětlil národu podstatu socialistického uvažování o podnikání či ekonomice všeobecně. Malý kvíz pro racionálně uvažující čtenáře: Na co Josef Středula ve své rudé zaslepenosti zapomněl?

 

Po soudružsku odborářsku vypadá jeho myšlenka velice logicky. Vykořisťovatel zavře krám, nebude mít tedy žádné zaměstnance v práci a tak by jim mohl peníze ušetřené na mzdách a 100% příplatcích za práci ve svátek vyplatit třeba jinak, nějakou odměnou a tím celkově zvýšit jejich výplatu. To je panečku geniální ekonomická analýza! Proč ji neaplikovat všude? Všichni ti fabrikanti, buržousti a podnikatelská parazitická pakáž, co tyje z práce svých zaměstnanců, ať zaplatí všechny volné dny, včetně sobot a nedělí (když už ty neodpracované státní svátky musí dle ZP nuceně platit již nyní, ale proč je nezaplatit 2x, že)!

 

stredula

 

Středula a všichni jemu podobní „odborníci“, kteří v životě nevytvořili ani zrnko nějakých reálných hodnot a živí se žvaněním o socialistických nesmyslech a za příspěvky organizovaného proletariátu tento „chrání“ ze svých luxusních kanceláří, jako vždy zapomíná právě na tu tvorbu hodnot. V kapitalismu se tomu říká vytváření zisku a teprve z něj je možno dát mzdu zaměstnanci a zaplatit další náklady s podnikáním spojené.

 

Jenomže odborář žije ve svém socialistickém světě přerozdělování, dotací, intervencí, nařízení, regulací a sociálního inženýrství, tak jej vůbec nenapadne, že peníze se nelíhnou na zasedání marxistické partaje či ÚV ROH, ale musí se nějak vydělat. Vůbec ho asi nenapadne, že když je obchod zavřený, nemá tržbu, tedy ani zisk a těžko může tedy někomu vyplatit nějakou mzdu nebo snad ještě i odměnu navíc. On by to prostě přikázal, vydal by oběžník a komu se to nelíbí ať nepodniká, ne?

 

Jak dlouho budeme ještě muset poslouchat tyto duševně nedostatečné žvanily, co mají v našem státě tak obrovskou moc? Co přinese další „Tripartita“, ze které vzešlo již několik podobně hloupých nápadů, které nakonec dostaly podobu zákona?  

 

[ad#velkadolni]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...