17.5.2020
Kategorie: Historie

Proč komunisté zakázali „Den matek“

Sdílejte článek:

JAN BERWID BUQUOY

berwidKomunistická totalita je velice podezřívavá. Zásadně nedůvěřuje všemu, čemu a komu nerozumí. Komunisté to označili pojmem „třídní boj“. Nejedná se pouze o naprostou likvidaci opozice a ruinování národního hospodářství.

Komunisté stříleli a věšeli své vlastní soudruhy po desetitisících. Nikdo nezavraždil víc komunistů než komunisté sami sebe…

Vůdce bulharských komunistů, Georgij Dimitrov, kdysi prohlásil: „S opozicí se nevyjednává, opozice se likviduje“ a vzápětí zakázal slavení vánoc a „Den matek“ v Bulharsku. Oba projevy míru a lidskosti považoval za „opozici“, kterou je třeba likvidovat. Slavení vánoc bylo rovněž zakázáno i v Sovětském svazu, Albánii a v asijských komunistických státech…

Proč se komunisté obávali „Dne matek“?

Zde je nutné se hluboko ponořit do jejich ideologie. V první řadě Marx, Engels a Lenin o žádném „Dni matek“, coby součásti komunistické ideologie, nikde nehovoří.

Dále, „Den matek“ vznikl v USA a již tato skutečnost, hlavně v době „studené války“, byla naprosto nepřijatelná. Komunistická propaganda o „matky“ nikdy nebojovala, nýbrž výhradně o světovládu: „Socialismus zvítězí na celém světě!“.

„Den matek“ by ve „studené válce“ (1945 – 1990) ve skutečnosti zvýhodňoval USA a jeho západní spojence. Podívejme se nyní na nevhodnost zařazení onoho humanitního aktu do zvrácenosti komunistické ideologie.

Američanka, Ann Maria Reeves Jarvis (1832 -1905), manželka anglikánského pastora Granville E. Jarvise, se zabývala v US státě Viržínie charitativní činností a v roce 1858 založila „Mothers Days Works Clubs“, který v roce 1865 přejmenovala na „Mothers Friendships Day“. Od té doby získala přezdívku Matka Dne matek ( Mother of the Mother’s Day). V roce 1914 vyhlásil americký prezident Woodrow Wilson oslavu “Dne matek” coby celonárodní svátek.

V Československu se „Den matek“ začal slavit v roce 1923 a jeho propagátorkou byla Alice Masaryková, dcera prvního prezidenta ČSR Tomáše G. Masaryka. Alice byla zakladatelkou Československého červeného kříže (1919) a na dalších 20 let, jeho předsedkyní.

To vše bylo pro totalitní komunistický stát naprosto nepřijatelné: Americký pastor a jeho žena (Karel Marx: „Náboženství je opium lidstva!“), US prezident Wilson a dcera buržoazního presidenta… „Za vším stojí americký kapitál!“ (Antonín Zápotocký).

Po roce 1948 došlo v ČSR ke zrušení „Dne matek“ a na jeho místo nastoupil „Mezinárodní den žen“ (MDŽ) slavený 08.března.

Tento den má zcela transparentně komunistické kořeny. Jde o myšlenku dvou vedoucích funkcionářů Komunistické strany Německa, Clary Zetkinové (1857 – 1933) a Käte Dunckerové (1871 – 1953). Obě bolševické průkopnice zorganizovaly jeho slavení poprvé 19.03. 1911 v Německu.

Proč se slavení svátku MDŽ ustálilo na 08. březen je historickou záhadou, kterou ani komunisté nedokáží přijatelně vysvětlit. Jakási legenda vypráví, že došlo 08. března 1857, ke stávce textilních pracovnic v New Yorku. Ovšem s touto verzí přišli francouzští komunisté až 50 letech 20. století ve svém deníku L‘ Humanité.

Historickým bádáním se zjistilo, že se nic takového 08.03. 1857, v New Yorku vůbec neodehrávalo. Jde tedy o fabulaci, alias výmysl…

V totalitním komunistickém režimu, který je zaměřen na vedoucí úlohu strany, nemůže mít matka (a tím i „Den matek“) žádné individuální privilegované postavení, neboť režim je vybudovaný stádově na davu. Je nutné vše podřídit mase.

Žena může být součást anonymní masy. Matka ovšem nikoli. Na rozdíl od ženy je matka záslužnou individualistkou – rodí nový život a ochraňuje ho. O dítě se stará, ochraňuje a vychovává jej ona – nikoli komunistická strana.

Žena může reprezentovat totalitu, matka na rozdíl od ženy je ideologickým protikladem„Den matek“ je tedy pro totalitní ideologii nepřípustný a musí ustoupit „Mezinárodnímu dni žen“. Toto je neúprosná logika komunistické diktatury a totality.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 3,40 out of 5)
Loading...